Top 10 Japanse tekenfilms

Van sciencefiction tot fantasie, het Japanse tekenfilmgenre heeft het allemaal! Als je een fan bent van anime, dan weet je vast al dat het aanbod enorm is. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke tekenfilms het waard zijn om te kijken. Daarom heb ik een lijst samengesteld van de top 10 beste Japanse tekenfilms die je absoluut niet mag missen. En om je nog meer inzicht te geven, zal ik per film een korte samenvatting geven. 

 

Top 10 Japanse tekenfilms

Tokyo Godfathers - Tôkyô Goddofâzâzu (2003)

Deze schitterende film draait om drie dakloze mensen die elkaar tegenkomen op kerstavond. Samen besluiten ze een baby te adopteren die ze vinden in een vuilniscontainer. Met de baby als reden om door te zetten, gaan ze op zoek naar de ouders van het kindje. In deze emotionele reis door de straten van Tokyo leer je niet alleen de personages beter kennen, maar ook over de harde realiteit van dakloosheid en de impact op de mens

Tokyo Godfathers (2003)

Tokyo Godfathers (2003) on IMDb

Lees verder »

Ghost in the Shell - Kôkaku Kidôtai (1995)

Ghost in the Shell is een futuristische cyperpunk-film die zich afspeelt in het jaar 2029. De film volgt de avonturen van het cyborg-mysterie-team “Section 9”, dat op zoek gaat naar een mysterieuze hacker genaamd “The Puppet Master”. Het centrale thema van de film is de menselijkheid in de context van de technologische vooruitgang.

De reis van Chihiro - Spirited Away - Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

Een coming-of-age verhaal van het 10-jarige meisje Chihiro, die per ongeluk in een betoverde wereld terechtkomt. Hier werkt ze in een badhuis voor geesten om haar ouders te bevrijden uit de klauwen van een heks. Door de kleurrijke, wonderlijke en soms angstaanjagende wereld van geesten ontdekt Chihiro zelfbewustzijn en authenticiteit.

Spirited Away (2001)

Spirited Away (2001) on IMDb

Lees verder »

Akira (1988)

Akira is een cult-klassieker, een cyberpunk-epos dat zich afspeelt in het futuristische Neo-Tokyo. De film speelt zich af in 2019 en draait om een tiener genaamd Tetsuo die gevaarlijke psychische krachten ontwikkelt. De film bevat enkele van de meest iconische scènes en citaten van de anime-geschiedenis.

Akira (1988)

Akira (1988) on IMDb

Lees verder »

Katten soep - Nekojiru-sô (2001)

Kijk de gehele film in de Youtube video hierboven. Katten Soep is een surrealistische film die het leven van twee katten volgt. De katten beleven bizarre en angstaanjagende avonturen die vaak een diepere betekenis bevatten. De film is gemaakt door een duo van zussen, en is gebaseerd op hun stripboeken die als extreem populair werden beschouwd in Japan.

 

Wolfs kinderen - Ookami Kodomo no Ame to Yuki (2012)

Deze film draait om een jonge moeder die zichzelf en haar kinderen moet opvoeden nadat hun vader bij een ongeluk is overleden. Er is echter een twist – haar kinderen hebben de genen van een wolf. Het verhaal speelt zich af in een wereld waar mens en dier samengaan, en laat zien hoe de moeder worstelt met het balanceren van verschillende culturen.

Wolf Children (2012)

Wolf Children (2012) on IMDb

Lees verder »

Paprika - Papurika (2006)

Als je van science fiction houdt, is Paprika een must-see. Het speelt zich af in de toekomst en gaat over een onderzoeksteam dat een revolutionaire technologie ontwikkelt om de dromen van mensen te bewerken. De grenzen tussen dromen en realiteit worden getest wanneer de machine in verkeerde handen valt en chaos in Tokio veroorzaakt.

Paprika (2006)

Paprika (2006) on IMDb

Lees verder »

Deze hoek van de wereld - Kono Sekai no Katasumi Ni (2016)

Deze film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt het leven van een jonge vrouw genaamd Suzu. Het verhaal vertelt over hoe Suzu’s leven verandert door de oorlog, en toont de ravage die de oorlog heeft aangericht in Hiroshima. De film heeft een schitterende animatiestijl en biedt een indringende kijk op het leven in oorlogstijd.

In This Corner of the World (2016)

In This Corner (and Other Corners) of the World (2016) on IMDb

Lees verder »

Jouw naam - Kimi no Na Wa. (2016)

Jouw Naam is een mooie romantische film die de levens van twee tieners verbindt. Het gaat om Taki, een jongen uit Tokyo, en Mitsuha, een meisje uit een landelijke gemeenschap. Ze ontdekken dat ze elkaars dromen kunnen beleven en als ze wakker worden, zijn ze verward en veranderd. Hun zoektocht naar elkaar leidt tot een emotioneel en prachtig climax. 

 

Your Name. (2016)

Your Name. (2016) on IMDb

Lees verder »

Prinses Mononoke - Mononoke-Hime (1997)

Prinses Mononoke is een van de bekendste films van beroemde studio Ghibli. Het verhaal speelt zich af in een bos waar mensen en geesten samen leven. Het gaat om het conflict tussen de bosgodin, de prinses Mononoke en de menselijke strijders die het bos willen vernietigen. Deze film zit vol met ethische en ecologische thema’s die het publiek nog steeds relevant vindt.

Princess Mononoke (1997)

Princess Mononoke (1997) on IMDb

Lees verder »

Japanse tekenfilms hebben altijd al een speciale plaats in onze harten. Hun diverse thema’s, verhalen en visuele pracht zijn de reden waarom ze zo populair zijn over de hele wereld. Ik hoop dat deze top 10 een mooie gids is om je reis in het ontdekken van de Japanse tekenfilmwereld te starten. Laat het ons weten als je een favoriet hebt!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Beste films gebaseerd op Manga

Beste Chinese tekenfilms

Beste animatiefilms

Beste superhelden tekenfilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

 

Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!