De 11 leukste tekenfilms van vroeger, pure nostalgie

Duik in een nostalgische reis door de tijd met onze lijst van de 10 leukste tekenfilms van vroeger. Van avontuurlijke helden tot grappige capriolen, deze klassieke animaties hebben generaties betoverd en blijven geliefd bij jong en oud. Of je nu terug wilt naar je jeugd of op zoek bent naar de perfecte tekenfilms om aan de huidige generatie te laten zien, deze verzameling biedt een terugblik op de animaties die onze kindertijd onvergetelijk maakten. Bereid je voor op een reis vol herinneringen en ontdek welke tekenfilms nog steeds magie uitstralen! 

Top 11 tekenfilms van vroeger

Wickie de Vicking (1974)

Wickie, onze favoriete kleine Viking, was enorm populair in de jaren 70. Het verhaal draait om de kleine, slimme Wickie, die zijn vader en de andere Vikingen keer op keer uit de problemen weet te redden. Wat Wickie zo leuk maakte, was niet alleen zijn slimme hersenen, maar ook zijn schattige en humoristische persoonlijkheid.

Vicky the Viking (1974)

Chîsana baikingu Bikke (1974) on IMDb

Lees verder »

The Flintstones (1960)

Wie houdt er niet van de Flintstones? Deze klassieke tekenfilm, die zich afspeelt in de prehistorie, was zo geliefd vanwege zijn humor, personages en de levendige, kleurrijke setting. Het verhaal volgt het leven van Fred Flintstone, zijn vrouw Wilma en hun beste vrienden, Barney en Betty Rubble. Hoewel deze tekenfilm al meer dan 50 jaar oud is, blijft hij vandaag de dag nog steeds even populair.

Johnny Bravo (1997)

“Hey mama!” Wie herinnert zich deze nog? Johnny Bravo was een van de favoriete tekenfilms van de late jaren 90. De show draaide helemaal om Johnny, een zelfverzekerde, spierbundel met een groot hart. De humor in deze tekenfilm was over the top en de personages waren allemaal uniek, waardoor het een echte klassieker is geworden.

Johnny bravo

Johnny Bravo (1995)

Johnny Bravo (1997) on IMDb

Lees verder »

Alfred Jodocus kwak (1989)

Alfred Jodocus kwak is een echte Nederlandse klassieker. De tekenfilm gaat over een eend die niet in zijn familie past en besluit een reis te maken om te ontdekken wie hij is. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren, waaronder een lieveheersbeestje en een kikker. Het verhaal was niet alleen leuk, maar ook leerzaam en zette kinderen aan om na te denken over hun afkomst.

Alfred J. Kwak (1989)

Alfred J. Kwak (1989) on IMDb

Lees verder »

Tom and Jerry (1975)

Tom and Jerry zijn legendarisch. De katten-en muizenshow blijft een van de meest populaire tekenfilms aller tijden. Wat Tom and Jerry zo geweldig maakte, was de manier waarop het duo elkaar keer op keer wist te slim af te zijn. Of het nu Jerry was die Tom dwarszat, of andersom, deze tekenfilm was altijd grappig en opwindend.

 

The Tom and Jerry Show (1975)

The New Tom & Jerry Show (1975) on IMDb

Lees verder »

Lucky Luke (1978)

Lucky Luke is een van de beste Western-tekenfilms die er zijn. De show draait om de cowboy die altijd de wet handhaaft. Hij is slim, snel en de beste pistoolschutter van het wilde westen. De show is gevuld met personages die je bijblijven, zoals Joe Dalton en Rantanplan, en Lucky Luke zal voor altijd geliefd blijven bij zowel kinderen als volwassenen.

Lucky Luke: The Ballad of the Daltons (1978)

Lucky Luke: Ballad of the Daltons (1978) on IMDb

Lees verder »

Knabbel en Babbel (1989)

Wie houdt er niet van Chip en Dale, oftewel Knabbel en Babbel? Deze kleine eekhoorns waren enorm populair in de jaren 50 en 60. De show was gevuld met grappige momenten, slimme plannetjes en schattige personages. Met hun hoge stemmen en speelse persoonlijkheden wisten deze kleine eekhoorns het hart van het publiek te stelen. Er is in 2022 een nieuwe film uitgekomen!

 

Chip ‘n Dale: Rescue Rangers (2022)

Chip 'n Dale: Rescue Rangers (2022) on IMDb

Lees verder »

De familie Robinson (1960)

De familie Robinson was een van de eerste animatieseries die zich afspeelde in de ruimte. Het verhaal gaat over een gezin dat vast zit op een buitenaardse planeet en hun avonturen daar. De personages waren hilarisch en de setting was uniek, waardoor deze tekenfilm een echte klassieker werd.

Swiss Family Robinson (1960)

Swiss Family Robinson (1960) on IMDb

Lees verder »

Barbapapa (1974)

Barbapapa is een Franse tekenfilm over een soort magisch wezen dat van vorm kan veranderen. Het was een zeer geliefde kinderserie, en Barbapapa had een enorme fan-achterban. De personages waren schattig, de verhalen waren leuk en de muziek was vrolijk. Het was een onvergetelijke tekenfilm die nog steeds wordt bekeken.

 

Barbapapa (1974)

Barbapapa (1973) on IMDb

Lees verder »

De Snorkels (1984)

De Snorkels was een tekenfilm over een groep zeewezen die waren voorzien van een snorkel. De personages waren vriendelijk en de verhalen waren altijd leuk en opwindend. De Snorkels was een van de meest populaire tekenfilms in de jaren 80 en 90.

 

Snorks (1984)

Snorks (1984) on IMDb

Lees verder »

Calimero (1974)

Calimero is een van de schattigste tekenfilms ooit. De show draait om een klein, zwart kuiken met een eierschaal die fungeert als hoed. Hoewel hij klein is, heeft Calimero een groot hart en weet hij op te komen voor wat juist is. Het was een populaire tekenfilm in de jaren 70 en 80 en blijft tot op de dag van vandaag geliefd bij jong en oud.

Calimero (1974)

Calimero (1972) on IMDb

Lees verder »

Dit waren onze top 11 leukste tekenfilms van vroeger. Of je nu opgroeide in de jaren 60, 70, 80 of 90, er is altijd wel een tekenfilm uit deze lijst die je zal herinneren aan je jeugd. We hopen dat je genoten hebt van deze reis door de tijd en dat je deze tekenfilms opnieuw gaat herontdekken. Veel kijkplezier!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Tekenfilms uit de jaren 90

Tekenfilms uit de jaren 80

Tekenfilms uit de jaren 70

Tekenfilms uit de jaren 60

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

 

Foto van Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!