9 leuke tekenfilms uit de jaren 20

Kinderen van alle leeftijden zijn dol op tekenfilms! En laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal een beetje kind die houdt van een goede oude tekenfilm. Maar wist je ook dat tekenfilms al meer dan honderd jaar bestaan? Enkele van de oudste en meest iconische tekenfilms ooit gemaakt dateren uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Dus laten we eens kijken naar 9 leuke tekenfilms uit de jaren 20 en wat hen zo speciaal maakt.

 

9 leuke tekenfilms uit de jaren 20

De Centauren (1921)

De Centauren (1921) was een van de eerste tekenfilms die kleur bevatte. Het was een prachtig en mysterieus verhaal over mythische wezens, en de muziek van de film was perfect in sync. De combinatie van klassieke muziek en kleur zorgde voor een onvergetelijke kijkervaring.

Mickey Mouse (1928)

Wie kent hem niet? Mickey Mouse (1928) was oorspronkelijk bedoeld als een geflopte tekenfilm over een rat. Maar de creatieve geesten achter de film besloten al snel om de rat te veranderen in een schattige muis, en de rest was geschiedenis. De film was zo’n groot succes dat Mickey Mouse nu een iconisch personage is geworden dat wereldwijd wordt erkend.

Het Eerste Circus (1921)

Het Eerste Circus (1921) was een korte maar hilarische tekenfilm met een groot aantal circusacts. De film was controversieel vanwege de vermeende wreedheid tegenover dieren die in circussen werden gebruikt. Maar zelfs nu nog blijft het een tekenfilm om nooit te vergeten.

 

De Avonturen van Prins Achmed (1926)

De Avonturen van Prins Achmed (1926) was de eerste animatiefilm ooit gemaakt. Gemaakt door de Duitse regisseur Lotte Reiniger, de film was gebaseerd op de Arabische sprookjes van Duizend-en-één-nacht. De personages en de beelden van de film waren prachtig, en de stop-motion-animatie was verbluffend.

Bosco (1929)

Bosco (1929) was een andere tekenfilm die voor zijn tijd controversieel was. Velen vonden de personages – met name Bosco – erg racistisch. Maar de korte tekenfilm was toch een onmisbare toevoeging aan de geschiedenis van de tekenfilm. Bosco was de eerste Afro-Amerikaanse tekenfilm in de Amerikaanse filmindustrie en hij was een van de eerste personages die een aantal van de meest gedenkwaardige en bepalende momenten uit de vroege dagen van de animatiefilm bracht.

 

Dwaze Symfonieën (1929)

Dwaze Symfonieën (1929) was de allereerste tekenfilm die de muziek reactieveerde. Het was een muzikale film over alle vreemde, leuke en rare figuren die in het bos wonen, van bloemen en bijen tot sprinkhanen en slakken. De muziek was mooi en de personages waren verbazingwekkend herkenbaar.

Haunted Castle (1921)

Haunted Castle (1921) van Max Fleischer was een sensationele tekenfilm die bekend stond om zijn gedurfde experimentele stijl, evenals de levendige en angstaanjagende scènes. Het was één van de eerste langere animaties die ingewikkeld was geanimeerd, met veel lichteffecten en verbluffende special effects.

Felix the Cat (1920)

Felix the Cat (1920) was een tekenfilm karakter dat overleefde tot in de jaren 60. Opvallend waren de originele handgetekende achtergronden in plaats van standaard donkere achtergronden. De kattenkarakter was uitermate populair en was te zien in honderden korte films over avonturen in verschillende situaties.

Oswald the Lucky Rabbit (1927)

Oswald the Lucky Rabbit was een van de eerste grote successen uit de jaren 20. Het personage werd ontworpen door Walt Disney en Ub Iwerks en was een echte publieksfavoriet. In de film zie je hoe Oswald verschillende avonturen beleeft en hoe hij zijn tegenstanders overwint met zijn slimme trucs.

Dit waren dus 9 leuke tekenfilms uit de jaren 20 die je absoluut niet wilt missen. De films waren stuk voor stuk artistieke en creatieve meesterwerken waarmee de basis voor moderne animatie werd gelegd. 

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Tekenfilms uit de jaren 30

Leuke tekenfilms van vroeger

Beste animatiefilms

Beste klassieke Disney animatiefilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!