17 Leuke films voor 12-jarigen

Als ouder van een 12-jarige weet je dat het vinden van de juiste film voor hen een uitdaging kan zijn. Je wilt iets dat bij de leeftijd past, maar ook onderhoudend en grappig is of soms zelfs erg spannend is, maar niet té spannend voordat er nachtmerries ontstaan. Zoek niet verder! We hebben een lijst samengesteld van de top 10 films voor 12-jarigen.

Leuke films voor 12-jarigen

Grappige films voor 12-jarigen

Jumanji (2017)

Als twee kinderen een oud videospel vinden en spelen, worden ze in de junglewereld van Jumanji gezogen in de lichamen van hun avatars (gespeeld door Dwayne Johnson en Jack Black). Ze moeten het spel uitspelen om terug te keren naar de echte wereld, maar niet zonder onderweg enkele hilarische obstakels tegen te komen.

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) on IMDb

Lees verder »

American Pie (1999)

Stap terug in de tijd naar het jaar 1999, waar een  hilarisch coming-of-age verhaal de harten van kijkers over de hele wereld veroverde. “American Pie” is niet zomaar een komedie, het is een tijdloze klassieker die de ongemakkelijke overgang van adolescentie naar volwassenheid met een dosis humor en herkenbaarheid belicht. Deze film, geregisseerd door Paul Weitz, neemt een groep vrienden mee op een knotsgekke reis vol komische capriolen, onvergetelijke momenten en, natuurlijk, de iconische scène met de appeltaart. “American Pie” is niet alleen een grappige film; het is een cultureel fenomeen dat de kunst van het lachen om onszelf viert terwijl we allemaal op zoek zijn naar liefde, avontuur en vooral, plezier. 

American Pie (1999)

American Pie (1999) on IMDb

Lees verder »

Pirates Of The Caribbean (2003)

Deze populaire franchise volgt de bloedstollende piraat Jack Sparrow (Johnny Depp) op zijn vele avonturen op volle zee. Met veel actie, komedie en spanning zal je tween of tiener zeker keer op keer genieten van deze films. 

Actiefilms voor 12-jarigen

Men in Black (1997)

In deze klassieker uit 1997 moeten twee agenten van Men in Black (gespeeld door Tommy Lee Jones en Will Smith) een buitenaardse invasie tegenhouden en tegelijkertijd proberen het bestaan van aliens geheim te houden voor de mensen. Met veel actie, humor en speciale effecten zal deze film zeker elke 12-jarige vermaken die op zoek is naar een leuke kijkbeurt. 

Men in Black (1997)

Men in Black (1997) on IMDb

Lees verder »

Black Panther (2018)

Nog een geweldige superheldenoptie, deze film uit 2018 volgt T’Challa (Chadwick Boseman) als hij koning van Wakanda wordt na de dood van zijn vader en Erik Killmonger (Michael B. Jordan) moet verslaan om zijn volk van uitsterven te redden. Met verbluffende visuals en een bekrachtigende boodschap zal deze film zeker in de smaak vallen bij elke 12-jarige die op zoek is naar een spannende kijkbeurt. 

Black Panther (2018)

Black Panther (2018) on IMDb

Lees verder »

Star Wars (1977)

Deze iconische franchise behoeft geen introductie. Vol actie, avontuur en veel humor zijn de Star Wars films perfect voor elke 12-jarigen die op zoek is naar spanning. 

Star Wars: A New Hope (1977)

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) on IMDb

Lees verder »

Shazam (2019)

Deze superheldenfilm uit 2019 volgt de 14-jarige Billy Batson (Asher Angel), die van een oude tovenaar de kracht krijgt om te transformeren in een volwassen superheld (Zachary Levi). Er volgen streken terwijl Billy probeert te leren hoe hij zijn nieuwe krachten moet gebruiken, terwijl hij ook te maken krijgt met tienerangst. 

Shazam! (2019)

Shazam! (2019) on IMDb

Lees verder »

Spannende films voor 12-jarigen

Beetle Juice (1988)

In de wereld van spannende films voor 12-jarigen heeft “Beetlejuice” uit 1988 een speciale plek veroverd. Deze griezelige komedie, geregisseerd door Tim Burton, neemt jonge kijkers mee op een betoverende reis vol humor, fantasie en een vleugje spookachtige streken. Wanneer het excentrieke echtpaar Adam en Barbara Maitland onverwacht overlijdt, belanden ze als spoken in hun eigen huis. Al snel ontdekken ze dat het leven na de dood zowel hilarisch als angstaanjagend kan zijn. Met de hulp van de bruisende en chaotische ‘bio-exorcist’ Beetlejuice, proberen de Maitlands het leven van hun huis te redden. Deze film is een meesterwerk in het balanceren van humor en griezeligheid, waardoor het een perfecte keuze is voor avontuurlijke 12-jarigen die op zoek zijn naar een onvergetelijke filmervaring.

Beetlejuice (1988)

Beetlejuice (1988) on IMDb

Lees verder »

The Hobbit (2012)

Duik in de magische wereld van Midden-aarde met “The Hobbit: An Unexpected Journey” uit 2012. Geregisseerd door Peter Jackson, neemt deze film, gebaseerd op het geliefde werk van J.R.R. Tolkien, jonge kijkers mee op een adembenemend avontuur. Het verhaal volgt de hobbit Bilbo Balings, die tegen zijn eigen aard in, wordt meegesleept in een epische queeste om een verloren dwergenkoninkrijk te heroveren. Onderweg ontdekt Bilbo vriendschap, moed, en het vermogen om boven zichzelf uit te stijgen. Met indrukwekkende landschappen, betoverende personages zoals Gandalf de Grijze en de vriendelijke dwerg Thorin Eikenschild, biedt “The Hobbit” een meeslepende ervaring die zowel jong als oud zal bekoren. Voor 12-jarigen op zoek naar een film vol avontuur, vriendschap en bovennatuurlijke wezens, is “The Hobbit: An Unexpected Journey” een onmisbaar hoofdstuk in de reis door het rijk van de fantasie.

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb

Lees verder »

The Hunger Games (2012)

In deze dystopische toekomst worden kinderen gedwongen deel te nemen aan een op televisie uitgezonden gevecht tot de dood, bekend als “De Hongerspelen” Als de 16-jarige Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) zich vrijwillig aanmeldt in plaats van haar jongere zusje, moet ze al haar vaardigheden gebruiken om te overleven tegen overweldigende kansen. Als je kind op zoek is naar een spannende rit vol spanning en sensatie, kijk dan niet verder dan De Hongerspelen-trilogie. 

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) on IMDb

Lees verder »

The Karate Kid (2010)

Deze klassieke film uit 1984 vertelt het verhaal van een gepeste jongen die karate leert van meneer Miyagi (gespeeld door de legendarische Pat Morita). Nadat hij zich heeft verdedigd tegen zijn pestkoppen, gaat hij meedoen aan het All-Valley Karate Tournament…en wint!

The Karate Kid (2010)

The Karate Kid (2010) on IMDb

Lees verder »

Films voor 12-jarige meiden

13 Going On 30 (2004)

In deze film komt de wens van een 13-jarig meisje om “dertig en flirterig en bloeiend” te zijn van de ene op de andere dag uit als ze op magische wijze wakker wordt als een 30-jarige vrouw (gespeeld door Jennifer Garner). Ze leert al snel dat het leven als volwassene niet zo perfect is als ze dacht dat het zou zijn, maar heeft onderweg toch genoeg te lachen. 

13 Going on 30 (2004)

13 Going on 30 (2004) on IMDb

Lees verder »

Pitch Perfect (2012)

Deze film volgt een volledig vrouwelijke a capella groep terwijl ze zich voorbereiden op een wedstrijd. Met veel gelach en geweldige muzikale prestaties zal deze film zeker in de smaak vallen bij elke tiener.

Pitch Perfect (2012)

Pitch Perfect (2012) on IMDb

Lees verder »

A Cinderella Story (2004)

Betreed de betoverende wereld van “A Cinderella Story,” waar moderne romantiek en tienerdromen samenkomen in een hedendaagse hervertelling van het klassieke sprookje. Deze film, perfect voor twaalfjarige meiden op zoek naar een dosis romantiek en avontuur, volgt het verhaal van Sam Montgomery. Gespeeld door Hilary Duff, navigeert Sam door de uitdagingen van haar tienerleven terwijl ze onbekend blijft bij haar mysterieuze online prins. Met een betoverend bal, onverwachte wendingen en een vleugje magie brengt “A Cinderella Story” het geliefde sprookje naar de moderne tijd, waar prinsessen hun eigen pad naar geluk banen. Laat je meevoeren op dit hartverwarmende avontuur vol dromen en ontdekkingen.

A Cinderella Story (2004)

A Cinderella Story (2004) on IMDb

Lees verder »

Nederlandse films voor 12-jarigen

De Tatta’s (2022)

Wie droomt er niet van schathemeltjerijk te zijn? Erik van Kampen (gespeeld door Leo Alkemade) is daar zeker geen uitzondering op. Hij hoopt op een nog grotere villa voor zijn ogenschijnlijk perfecte gezin. Echter, die droom spat al snel uiteen wanneer hij zich waagt aan een iets te hebzuchtige investering.

Samen met zijn vrouw Laura (vertolkt door Leonie ter Braak), dochter Jessica (gespeeld door Sterre Koning), en zoon Daan (gespeeld door Sem van der Horst) ruilt hij de luxe van hun villa in voor de eenvoud van een flat. De wens om snel weer terug te keren is groot. Maar, wanneer ze hun nieuwe buren ontmoeten, waaronder Sinan Eroglu, Marouane Meftah, Oussama Ahammoud en Vonneke Bonneke, ontstaan er onverwachte en bijzondere vriendschappen. Nu is het alleen te hopen dat Erik niet opnieuw alles in de soep laat lopen.

De Tatta’s (2022)

De Tatta's (2022) on IMDb

Lees verder »

Verliefd op Ibiza (2013) 

Ibiza, het ultieme partyeiland, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit met zijn witte stranden, azuurblauwe zee, imposante clubs, wereldberoemde DJ’s, en een overvloed aan mooie mensen. In deze film worden de levens van elf individuen samengebracht in vier intrigerende verhaallijnen, allemaal binnen de grenzen van dit betoverende eiland. Elke bezoeker heeft zijn eigen motieven om het partyeiland te betreden, maar alle verhalen nemen onverwachts een wending wanneer Armin van Buuren zijn opwachting maakt en de draaitafels overneemt op het eiland.

Loving Ibiza (2003)

Verliefd op Ibiza (2013) on IMDb

Lees verder »

Rundfunk: Jachterwachter (2020)

De toegewijde Wachtopzichter, gespeeld door Yannick van de Velde, staat aan het roer van de camping HIVO, waar hij keihard werkt om alles draaiende te houden. Wanneer de uitgebluste ex-wereldster Ronnie Bosboom Jr., vertolkt door Tom van Kalmthout, onverwacht opduikt, lijkt dit in eerste instantie als een zegen. Echter, de situatie neemt al snel een gevaarlijke wending wanneer blijkt dat Ronnie op de vlucht is voor nietsontziende criminelen. Nu is het aan dit onwaarschijnlijke duo om alles op alles te zetten en de camping te redden.

Rundfunk: Jachterwachter (2020)

Rundfunk: Jachterwachter (2020) on IMDb

Lees verder »

Nog niet gevonden wat je zocht?

Te heftig? Kijk dan naar de volgende top 10:

Leuke films voor 11-jarigen

Te mild? Kijk dan naar de volgende top 10:

Leuke films voor 13-jarigen

Meer kinderfilms?

 Beste kinderfilms

Liever animatie / tekenfilms? Kijk dan naar de volgende top 10:

Top 10 animatiefilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!