Alle Iron Man films in de juiste volgorde

Als je een fan bent van Marvel, dan is dit de perfecte plek voor jou. Hier zal ik alle Iron Man films in volgorde met je doornemen, zodat je de verhaallijn kunt begrijpen en alles kunt inhalen wat je misschien hebt gemist.

Chronologische volgorde Iron Man films

Iron Man (2008)

De eerste is Iron Man (2008). Deze film was een enorm succes en lanceerde de Iron Man-franchise in een wilde populariteit. De film vertelt het verhaal van Tony Stark, een excentrieke miljardair die wapens ontwerpt, produceert en verkoopt. Nadat hij door terroristen is ontvoerd, wordt hij gedwongen om een dodelijk wapen te bouwen, maar in plaats daarvan gebruikt hij zijn genialiteit om een gepantserd pak te maken waarmee hij kan ontsnappen.

Iron Man (2008)

Iron Man (2008) on IMDb

Lees verder »

The Incredible Hulk (2008)

De Hulk (2008) volgt Iron Man op als de tweede film in de reeks. Deze keer volgen we Bruce Banner die wordt blootgesteld aan gammastraling en verandert in een oncontroleerbaar groen monster als hij boos is. Hij moet in het reine komen met zijn krachten en een manier vinden om ze onder controle te houden voordat ze te veel verwoesting aanrichten.

Hoewel Tony geen grote rol speelt in het verhaal van deze film met Edward Norton in de hoofdrol, verschijnt hij in de scène na de aftiteling om te praten met Generaal Thaddeus Ross (William Hurt) en meer zaadjes te planten voor de uiteindelijke Avengers-film.

The Incredible Hulk (2008)

The Incredible Hulk (2008) on IMDb

Lees verder »

Iron Man 2 (2010)

De volgende is Iron Man 2 (2010). In dit vervolg. Tony Stark moet de gevolgen van zijn beslissingen onder ogen zien en het opnemen tegen de machtige tegenstander Whiplash. Hij krijgt ook te maken met de pogingen van een rivaliserend bedrijf om zijn technologie na te maken en hem failliet te maken.

Iron Man 2 (2010)

Iron Man 2 (2010) on IMDb

Lees verder »

Avengers: Assemble (2012)

De vierde in de rij is Avengers Assemble (2012). Deze team-up film brengt een aantal van Marvel’s meest geliefde personages samen: Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow en Hawkeye. De groep moet samenkomen om tegen een krachtige buitenaardse invasie te vechten en de wereld te redden.

Avengers: Assemble (2012)

The Avengers (2012) on IMDb

Lees verder »

Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3 (2013) is de volgende in onze lijst. In deze film moet Tony Stark zijn persoonlijke demonen onder ogen zien terwijl hij te maken krijgt met een gevaarlijke terrorist die bekend staat als de Mandarin. Hij moet een manier vinden om zichzelf te beschermen en degenen die hij liefheeft van deze schurk.

Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3 (2013) on IMDb

Lees verder »

Avengers: Age of Ultron (2015)

Avengers: Age of Ultron (2015) volgt als zesde film in de reeks. Deze keer moeten de Avengers samenkomen om te vechten tegen een kunstmatige intelligentie die is gemaakt door Tony Stark zelf en die de wereld wil overnemen. Kunnen ze een manier vinden om het te stoppen voordat het te laat is?

Avengers: Age of Ultron (2015)

Avengers: Age of Ultron (2015) on IMDb

Lees verder »

Captain America: Civil War (2016)

De zevende film in de Iron Man-reeks is Captain America: Civil War (2016). In deze aflevering moeten Tony Stark en Steve Rogers partij kiezen wanneer een meningsverschil tussen superhelden hen dwingt om tegen elkaar te vechten.

Captain America: Civil War (2016)

Captain America: Civil War (2016) on IMDb

Lees verder »

Spider-man: Homecoming (2017)

Twee jaar later hebben Tony en Steve nog steeds geen vrede gesloten. Wanneer Bruce Banner (Mark Ruffalo) op Aarde arriveert om de Avengers te waarschuwen dat Thanos eraan komt, lijkt een hereniging op handen te zijn… totdat hij samen met Spider-Man en zijn nieuwe ‘vriend-vijand’ Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) naar de ruimte wordt gebracht.

Spider-Man: Homecoming (2017)

Spider-Man: Homecoming (2017) on IMDb

Lees verder »

Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War is een adembenemend spektakel vol actie en spanning. De film brengt alle geliefde personages samen in een episch gevecht tegen de angstaanjagende schurk Thanos. Met zijn meeslepende verhaal en visueel verbluffende scènes laat Infinity War je op het puntje van je stoel zitten. Een absolute must-see voor elke fan van superheldenfilms.

Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War (2018) on IMDb

Lees verder »

Avengers Endgame (2019)

Avengers: Endgame (2019) rondt de Iron Man-serie als de tiende en laatste film. In deze aflevering moeten de Avengers tijdreizen naar verschillende periodes in de geschiedenis om het kwaadaardige plan van Thanos ongedaan te maken en het universum van de ondergang te redden.

Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame (2019) on IMDb

Lees verder »

Iron man 4 (2023-2024)

Iron Man 4 zal zich afspelen na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame. In Endgame stierf Tony Stark om de wereld te redden van Thanos. Het is nog niet bekend hoe Iron Man 4 de dood van Tony Stark zal verwerken.

De releasedatum van Iron Man 4 is nog wel onder voorbehoud.

Characters en Cast Iron Man films

Een geniale maar egocentrische industrieel transformeert zichzelf in een gepantserde superheld, terwijl zijn toegewijde assistente en een verraderlijke zakenpartner cruciale rollen spelen in zijn verhaal, met daarnaast zijn beste vriend en militaire liaison die later een bondgenoot wordt in zijn heldhaftige avonturen.

Iron-man - Tony Stark

Iron Man, alias Tony Stark, is een briljante uitvinder en welvarende miljardair die een hoogtechnologisch exoskeletpak heeft ontworpen voor vliegen en gevechten. Gewapend met zijn scherpe intelligentie en geavanceerde technologie, neemt hij het op tegen de misdaad en beschermt hij de wereld als een sleutelfiguur binnen het Avengers-team.
Robert Downey Jr

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. is een veelgeprezen Amerikaanse acteur, bekend om zijn transformerende acteercarrière, met memorabele rollen in films zoals "Chaplin", en hij verwierf wereldwijde bekendheid door zijn vertolking van Tony Stark/Iron Man.

Iron-man

War Machine - James Rhodes

War Machine, oftewel James “Rhodey” Rhodes, is een militaire officier en piloot die een gepantserd pak draagt, vergelijkbaar met dat van Iron Man, uitgerust met zware wapens om gerechtigheid af te dwingen en het kwaad te bestrijden.

Terrence Howard

Terrence Howard is een Amerikaanse acteur en zanger, bekend om zijn kenmerkende fluweelzachte stem en veelzijdige rollen in films zoals Hustle & Flow en Iron Man, en de televisieserie Empire.

Don Cheadle

Don Cheadle

Don Cheadle is een gevierde Amerikaanse acteur, producent en auteur, bekend om zijn veelzijdige rollen in films zoals Hotel Rwanda en als James "Rhodey" Rhodes War Machine.

War Machine

Nick Fury

Nick Fury is de voormalige, sluwe directeur van S.H.I.E.L.D. die het Avengers Initiative leidt en superhelden rekruteert om samen te werken en de wereld te beschermen tegen complexe bedreigingen.
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson is een iconische Amerikaanse acteur, bekend om zijn krachtige en charismatische optredens in een breed scala aan films, variërend van actie en drama tot komedie, waaronder Pulp Fiction, Jurassic Park, en in de Avengers als Nick Fury.

Nick Fury

Black Widow

Black Widow, oftewel Natasha Romanoff, is een voormalige Russische spionne en een hoog opgeleide vechtkunstenaar en sluipschutter die zich bekeert tot S.H.I.E.L.D. agente en lid wordt van de Avengers om wereldwijde dreigingen te bestrijden.
scarlett johansson

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson is een veelgeprezen Amerikaanse actrice en zangeres, bekend om haar diverse rollen in films zoals "Lost in Translation", "Marriage Story" en als Natasha Romanoff/Black Widow in de Avengers-films.

Veel gestelde Iron Man vragen:

 • Wat is de echte naam van Iron Man?

  Iron Man heet Tony Stark. Tony Stark is een briljante miljardair, uitvinder en industrieel genie die zijn technologische kennis en middelen gebruikt om het gepantserde superheldenpak van Iron Man te creëren en misdaad te bestrijden. Hij is een belangrijk personage in het Marvel-universum en heeft zijn eigen franchise van films en stripboeken.

 • Hoe oud is Iron Man?

  In het Marvel-universum wordt Tony Stark, ook bekend als Iron Man, meestal afgebeeld als een volwassen man in zijn late 40s of vroege 50s. De precieze leeftijd van Iron Man kan variëren afhankelijk van de specifieke tijdlijn en het verhaal waarin hij zich bevindt. Het is belangrijk op te merken dat stripboekpersonages vaak niet vastzitten aan een specifieke leeftijd, omdat hun avonturen zich uitstrekken over vele jaren en er herlanceringen en herinterpretaties van de personages zijn geweest.

 • Wie speelt Iron Man?

  Iron Man, oftewel Tony Stark, wordt gespeeld door acteur Robert Downey Jr. Hij heeft de rol van Iron Man vertolkt in het Marvel Cinematic Universe (MCU) sinds zijn debuut in "Iron Man" uit 2008. Downey Jr. heeft Iron Man vervolgens gespeeld in meerdere films, waaronder de "Iron Man"-trilogie, de "Avengers"-films en andere MCU-crossovers. Zijn vertolking van Iron Man wordt geprezen als iconisch en heeft bijgedragen aan het succes van het personage binnen het filmuniversum.

 • Waar leeft Iron Man?

  Iron Man, oftewel Tony Stark, woont meestal in Malibu, Californië. In de films wordt zijn huis en hoofdkwartier vaak afgebeeld aan de kust van Malibu. Malibu dient als zijn thuisbasis en laboratorium, waar hij zijn technologische innovaties ontwikkelt en zijn Iron Man-uitrusting onderhoudt. Het luxe en afgelegen karakter van Malibu past bij de levensstijl van Tony Stark als een rijke en succesvolle ondernemer. Het moet echter worden opgemerkt dat de locaties en details in de films kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke verhaallijn en interpretatie van het personage.

 • Wie is de zwarte Iron Man?

  In de Marvel-strips en het Marvel Cinematic Universe (MCU) zijn er meerdere personages geweest die de titel van Iron Man hebben gedragen of een soortgelijk harnas hebben gebruikt.

  Eén van de bekendste personages die de titel van Iron Man heeft overgenomen, is James "Rhodey" Rhodes, ook bekend als War Machine. Rhodey is een goede vriend van Tony Stark (Iron Man) en heeft zijn eigen harnas met vergelijkbare technologie. Hij verscheen voor het eerst als War Machine in de stripboeken en werd later geportretteerd door Don Cheadle in de Marvel-films, waaronder de "Iron Man"-trilogie en de "Avengers"-films.

  Daarnaast zijn er andere personages die de titel Iron Man hebben aangenomen of een soortgelijk harnas hebben gedragen, zoals Riri Williams (bekend als Ironheart) en Arno Stark (Iron Man 2020). Deze personages hebben in verschillende verhaallijnen en iteraties van de Iron Man-franchise een rol gespeeld.

 • Gaat Iron Man door en in welke film? (spoiler)

  Let op: Spoiler voor degenen die de Marvel Cinematic Universe-films nog niet hebben gezien.

  Het personage Iron Man, gespeeld door Robert Downey Jr., komt tot een einde in de film "Avengers: Endgame" uit 2019. In deze film offert Iron Man zichzelf op om het universum te redden van de schurk Thanos. Door het gebruik van de Infinity Stones en zijn eigen technologie, brengt Iron Man een krachtige laatste slag toe aan Thanos en zijn leger. Dit resulteert echter in het overlijden van Iron Man.

  Er komt een nieuwe Iron Man-film, en deze zal zich afspelen na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame. In Endgame offerde Tony Stark zich op om de aarde te beschermen tegen Thanos. Hoewel Tony Stark zal terugkeren in de film, zal het niet in levende vorm zijn. Het is nog onduidelijk hoe de film deze verschijning zal behandelen, maar er wordt verwacht dat de rol van zijn dochter, Morgan Stark, prominent aanwezig zal zijn en mogelijk een sleutelpositie inneemt in het verhaal.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Beste Marvel films

Alle Spider-man films

– Top X-men films

– Beste 10 DC films

– Beste superhelden films

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Foto van Eric

Eric

Eric is een gepassioneerde film- en seriekenner met een voorliefde voor sciencefiction, nostalgie en unieke verhalen. Hij vermijdt romantische komedies en zoekt altijd naar verrassende en grensverleggende verhalen op het scherm.