10 leuke tekenfilms uit de jaren 50

Heb jij zin om even terug te reizen naar de jaren ’50 om te genieten van tekenfilms? Wij hebben een leuke lijst voor je gemaakt van 10 tekenfilms uit de jaren ’50 die nog steeds de moeite waard zijn om te kijken. Van Alice in Wonderland tot Lady and the Tramp en Peter Pan, deze films zijn tijdloos en zorgen voor een leuke avond. Maar we gaan niet alleen de namen noemen, we gaan je ook een uitgebreide introductie geven van elk van de films zodat je meteen helemaal in de sfeer zit als je begint met kijken. 

10 leuke tekenfilms uit de jaren 50

Alice in Wonderland (1951)

Het verhaal van Lewis Carroll, Alice in Wonderland, is al vele malen tot leven gebracht, maar de Disney-versie is werkelijk magisch. Met zijn prachtige songteksten en vreemde personages is Alice een geweldige film voor jong en oud. Je zal keer op keer worden betoverd door de schitterende animatie van deze klassieker.

Alice in Wonderland (1951)

Alice in Wonderland (1951) on IMDb

Lees verder »

Peter Pan (1953)

Wanneer het gaat om Peter Pan, dan is de versie van Disney toch wel één van de mooiste en meest memorabele verfilmingen. De avonturen van Peter, Tinker Bell en de Verloren Jongens in Neverland is een onvergetelijke reis vol met kleuren, muziek en magie. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor de volwassenen is Peter Pan een echte klassieker.

Duck Amuck (1953)

Cartoons zijn niet altijd bedoeld als educatieve middelen, soms zijn ze ook gewoon grappig. Enter Duck Amuck, een Warner Bros. klassieker die hilarische momenten brengt. Onze held Daffy Duck moet zich staande houden in een krankzinnige wereld, terwijl hij verscheidene hindernissen trotseert. Het is een cartoon die je keer op keer aan het lachen maakt.

Duck Amuck (1953)

Duck Amuck (1953) on IMDb

Lees verder »

Lady and the Tramp (1955)

Als volgende in de lijst hebben we Lady and the Tramp, de onsterfelijke liefdesverhaal over de aristocratische Lady en haar straathondje vriend. De welbekende spaghetti scène is er eentje om nooit te vergeten. Lady and the Tramp is één van de meest romantische en ontroerende Disney films allertijden!

Lady and the Tramp (1955)

Lady and the Tramp (1955) on IMDb

Lees verder »

Cinderella (1950)

De Disney-film Cinderella is een waar icoon van de jaren 50 en blijft tot op de dag van vandaag een populaire favoriet. Het is een verhaal over de kracht van doorzettingsvermogen en hoop, dat ons allemaal inspireert. Daarnaast is het ook een visueel feest, met prachtige decors, heldere kleuren en levendige personages.

cinderella

Cinderella (1950)

Cinderella (1950) on IMDb

Lees verder »

Duck Dodgers in the 24 1/2 Century (1953)

Deze korte film is extreem grappig en slim gedaan. Centraal staat Daffy Duck, die als Duck Dodgers in de 24 1/2 eeuw de Aarde redt van Marvin the Martian. Dit is een van de vreemdste en meest inventieve Warner Bros. cartons, die je ooit hebt gezien.

Duck Dodgers in the 24½th Century (1953)

Duck Dodgers in the 24½th Century (1953) on IMDb

Lees verder »

One Froggy Evening (1955)

Tekenfilms kunnen ook leuk en ontroerend tegelijk zijn. One Froggy Evening is zo’n cartoon en vertelt het verhaal van een kikker die fantastisch kan zingen. Maar wanneer hij op het podium verschijnt, verstijven mensen in ongeloof. De cartoon is visueel prachtig en de muziek is uiterst aanstekelijk.

One Froggy Evening (1955)

One Froggy Evening (1955) on IMDb

Lees verder »

Rabbit Seasoning (1952)

Een prima voorbeeld van de humor van de jaren 50 in cartoon vorm is de klassieker Rabbit Seasoning. Hierin zien we Bugs Bunny en Daffy Duck die de spot drijven met Elmer Fudd tijdens de jacht. Violent, vermakelijk en altijd grappig, Rabbit Seasoning is en blijft een grote favoriet.

Rabbit Seasoning (1952)

Rabbit Seasoning (1952) on IMDb

Lees verder »

Rabbit Fire (1951)

De derde film uit de “hazen-trilogie” van Chuck Jones is Rabbit Fire. Hierin zien we Bugs Bunny en Daffy Duck die het argument hebben of het nu “eend seizoen” of “konijnen seizoen” is. Het is een iconische cartoon met legendarische momenten en hilarische grappen.

 

Rabbit Fire (1951)

Rabbit Fire (1951) on IMDb

Lees verder »

Beep, Beep (1952)

Last but not least! Hier hebben we de legendarische animatie waarin Wile E. Coyote opnieuw zijn best doet om Road Runner te vangen. Het is een meesterwerk van slapstick – het soort humor waarbij je altijd lachkrampen krijgt. Toch is het Coyote die zelf keer op keer een keiharde les leert.

Beep, Beep (1952)

Beep, Beep (1952) on IMDb

Lees verder »

Of ze nu over liefde, avontuur, humor of muziek gaan, de animatiefilms van de jaren 50 zitten vol intelligente en leuke momenten. Het was een tijd waarin technologie en creativiteit elkaar ontmoetten en samen een magische wereld creëerden die soms voor zowel oud als jong bedoeld was. Dus als je op zoek bent naar iets om met het hele gezin te bekijken, waarom dan niet wat tijd doorbrengen met Alice, Peter, Bugs en de Verloren Jongens? Al deze films blijven een mooie belofte om ons een kijkje te geven in de wereld van de oude animatie, terwijl ze ons keer op keer weer betoveren.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Tekenfilms uit de jaren 40

Tekenfilms uit de jaren 60

Leukste tekenfilms van vroeger

Beste animatiefilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Foto van Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!