De 10 leukste kinderfilms van vroeger, pure nostalgie

Als kind is er niets fijner dan een goede kinderfilm te kijken met je ouders, broers en zussen. Tegenwoordig zijn er duizenden films waaruit je kan kiezen, maar laten we eens terugreizen naar vroeger en kijken naar de beste kinderfilms die wij vroeger hebben gezien. Van ‘Ciske de Rat‘ tot ‘The Goonies‘: deze klassiekers hebben ons hart veroverd en dat van onze ouders, grootouders en misschien wel daarvoor! Elk kinderfilm verdient een uitgebreide introductie en liefdevolle herinnering aan de personages, verhaallijn en moraal. Hieronder vind je de top 10 kinderfilms van vroeger!

 

Top 10 kinderfilms van vroeger

1. Ciske de Rat (1984)

Een klassieker onder de Nederlandse kinderfilms! Het verhaal gaat over een arm jochie dat in armoede en met een dronken moeder opgroeit in Amsterdam tijdens de jaren 30. Ciske gaat gebukt onder het hoge woord van zijn agressieve vader die hem geen liefde of aandacht geeft. Het enige dat hem op de been houdt, is zijn liefde voor zingen. Tijdens zijn reis ontmoet hij Katootje, een buurmeisje dat ook niet de makkelijkste jeugd heeft en samen bouwen ze aan een toekomst zonder al te veel zorgen. Een hartverwarmend verhaal over verbinding, hoop en muziek.

Ciske the Rat (1984)

Ciske the Rat (1984) on IMDb

Lees verder »

2. Pluk van de Petteflet (2004)

Wie kent Pluk van de Petteflet niet? Een oud boek dat in 2004 werd verfilmd en nog steeds populair is. Het verhaal gaat over Pluk, een jongetje dat met zijn kraanwagentje naar de grote stad gaat op zoek naar een huis om in te wonen. Daar aangekomen ontmoet hij de dokter, de mevrouw met de duif en Dollie de Duif die ook in de woontoren wonen. Samen beleven ze vele avonturen waarvan jij als kind zou willen dat ze jou ook zouden overkomen! Een vrolijke en kleurrijke film over vriendschap, avontuur en fantasie.

3. Annie (1982)

Voor alle musical-liefhebbers is Annie een feest der herkenning. Het verhaal gaat over het weesmeisje Annie die in een weeshuis in New York woont en hoopt op een beter leven buiten de muren van het weeshuis. Het weeshuis wordt gerund door Miss Hannigan, die de kinderen eigenlijk alleen maar straf geeft in plaats van ze liefde te geven. Annie ontsnapt uiteindelijk en komt in contact met Oliver Warbucks, een miljonair die in New York woont en ervoor zorgt dat Annie haar droom om geadopteerd te worden, uitkomt. Een op en top feelgood film met heerlijke nummers, danspasjes en kostuums.

Annie (1982)

Annie (1982) on IMDb

Lees verder »

4. Minoes (2001)

Minoes is een Nederlandse kinderfilm die in 2001 werd uitgebracht. Het verhaal gaat over de mysterieuze juffrouw Minoes die eigenlijk een poes is die met mensen kan praten. Ze wordt bevriend met Tibbe, een journalist die net zijn baan bij de krant dreigt te verliezen omdat hij geen goed nieuwtje kan schrijven. Het tweetal gaat een groots avontuur aan om de waarheid te achterhalen over de verdwijning van de katten in de stad. Een uniek verhaal over anders zijn, vriendschap en geheimen.

Miss Minoes (2001)

Miss Minoes (2001) on IMDb

Lees verder »

5. E.T. (1982)

Een ultieme klassieker onder de kinderfilms en eigenlijk moest deze wel in dit lijstje thuishoren. E.T., een buitenaards wezen dat per ongeluk achterblijft op aarde, raakt bevriend met Elliott, een 10-jarige jongen uit de buitenwijken. Elliott probeert E.T. verborgen te houden voor zijn moeder en broers en zusje, en samen proberen ze een manier te vinden om E.T. weer terug te brengen naar zijn planeet. Een ontroerende en humorvolle film over opgroeien, liefde en familie.

 

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T. the Extra-Terrestrial (1982) on IMDb

Lees verder »

6. Mary Poppins (1964)

“In een wereld waar je alles kan zijn, wees beleefd en aardig!” Wie niet weet waar deze zin vandaan komt, heeft de film Mary Poppins niet gezien. De film gaat over een magische nanny genaamd Mary Poppins die de Camden familie helpt om beter te communiceren en meer tijd met elkaar door te brengen. Mary Poppins’ magische krachten zorgen voor vliegende paraplu’s, pratende dieren en geweldig getimede liedjes en dansjes. Een film die nostalgie met zich meebrengt en die je niet mag overslaan.

Mary Poppins (1964)

Mary Poppins (1964) on IMDb

Lees verder »

7. Back to the Future (1985)

Wie op zoek is naar avontuur, moet Back to the Future zeker kijken. Het verhaal gaat over Marty McFly die per ongeluk terug in de tijd gaat naar de jaren 50 en daar zijn eigen ouders ontmoet toen zij nog op de middelbare school zaten. Hij moet er alles aan doen om zijn ouders weer samen te brengen en terug te keren naar zijn eigen tijd. Een avontuurlijke en humoristische film die voor jong en oud geschikt is.

 

Back to the Future (1985)

Back to the Future (1985) on IMDb

Lees verder »

8. Achtste-groepers huilen niet (2012)

Achtste-groepers huilen niet is een heftige film voor kinderen en jongeren. Het verhaal gaat over Akkie, die in groep acht zit en erg ziek blijkt te zijn. Akkie weet dat ze niet lang meer te leven heeft en gaat op zoek naar een manier om te accepteren en te genieten van de tijd die ze nog heeft. Er wordt gestreden en gehuild, maar vooral een mooie boodschap over de kracht van het leven en de acceptatie van situaties die je niet kan veranderen.

Cool Kids Don’t Cry (2012)

Cool Kids Don't Cry (2012) on IMDb

Lees verder »

9. The Never Ending Story (1984)

Een film die slaat op de fantasie en creativiteit van kinderen. Het verhaal gaat over Bastian Bux die een boek ontdekt genaamd “The Never Ending Story”. Hij ontdekt dat de mythische wereld die wordt beschreven in het boek in gevaar is en dat hij de persoon is wiens taak het is om de wereld te redden. De kijkers krijgen fantastische beelden van de wereld van Fantasia en alle mythische wezens die daar leven. Een film die kinderen kan inspireren om meer over fantasie en creativiteit na te denken.

 

The NeverEnding Story (1984)

The NeverEnding Story (1984) on IMDb

Lees verder »

10. The Goonies (1985)

Een echte avonturenfilm voor kinderen! Het verhaal gaat over een groep kinderen die op zoek gaan naar een schatkaart van een legendarische en beruchte piraat genaamd “One-Eyed Willy”. Ze ontdekken dat de kaart zich in de kelder van het huis van een vriend bevindt en besluiten de schat te vinden. Een film die de kijker meeneemt op een spannend avontuur vol mysteries, uitdagingen en natuurlijk piraten!

 

The Goonies (1985)

The Goonies (1985) on IMDb

Lees verder »

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

10 leukste tekenfilms van vroeger

Beste kinderfilms

Nieuwste animatiefilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

 

Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!