Superman films in juiste volgorde + cast

Superheldenfilms domineren de bioscoop en TV, maar voor mij persoonlijk staat Superman op eenzame hoogte. Vanaf zijn debuut in 1978 heeft de Man of Steel een speciaal plekje in mijn hart, me door mijn jeugd leidend met een reeks onvergetelijke films. Hier is een kort overzicht van alle Superman-films, elk beknopt samengevat, doordrenkt met een diep persoonlijke nostalgie.

Overzicht Superman

Superman the movie (1978) ⭐ Eric's favoriet

Superman (1978) was de allereerste grote superheldenfilm, die ons introduceerde aan de strijd tussen goed en kwaad met Christopher Reeve in de dubbelrol van Clark Kent/Superman, mijn persoonlijke favoriet. Reeve’s waardige vertolking van de superheld gecombineerd met zijn subtiele humor als de onhandige Clark Kent vormt het hart van deze iconische film.

Superman the movie (1978)

Superman (1978) on IMDb

Lees verder »

Superman II (1980)

Superman II (1980) was een van de meest populaire films in de reeks, met Gene Hackman als Lex Luthor en een beroemd trio buitenaardse superwezens die Superman trachten te verslaan. Iets minder dan het eerste deel.

Superman II (1980)

Superman II (1980) on IMDb

Lees verder »

Superman III (1983)

Superman III (1983) richtte zich vooral op de komische elementen van het verhaal, met Richard Pryor als slimme computerhacker Gus Gorman. Ondanks dat hij niet zozeer bijdroeg aan het mythos van Superman, bracht hij wel veel humor en actie.

Superman III (1983)

Superman III (1983) on IMDb

Lees verder »

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Superman IV: The Quest for Peace (1987) werd gebruikt om bewustmaking te creëren voor milieuvervuiling en nucleaire onrust. Christopher Reeve keerde terug als de titelheld, waardoor hij het verhaal weer opvolgde na Supermans eerdere avonturen.

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Superman IV: The Quest for Peace (1987) on IMDb

Lees verder »

Superman Returns (2006)

Superman Returns (2006) bracht Brandon Routh aan boord als de Man of Steel. De film speelde zich af in moderne tijden, maar behield veel van dezelfde thema’s die reeds door voorgangers worden gebruikt.

Superman Returns (2006)

Superman Returns (2006) on IMDb

Lees verder »

Superman: Man of Steel (2013)

Man of Steel (2013) zag Henry Cavill de vleugels van Superman aantrekken in een nieuwe vertelling, waarin de krachtige Supermans tradities en mythen samenkwamen met moderne technologieën.

Superman: Man of Steel (2013)

Man of Steel (2013) on IMDb

Lees verder »

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) was gebaseerd op het gelijknamige stripboek en zag Ben Affleck als Batman tegenover Henry Cavill’s Superman uitkomen. Dit brengt twee iconische superhelden samen in één episch gevecht!

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) on IMDb

Lees verder »

Justice League (2017)

Justice League (2017) is de vervolgfilm op Batman v Superman, waarin Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash en Cyborg samen vechten tegen een buitenaardse dreiging. De film heeft ons allemaal laten zien hoe de machtige helden van DC Studios samenwerken om het kwaad te bestrijden.

Justice League (2017)

Justice League (2017) on IMDb

Lees verder »

Zack Snyder's Justice League (2021)

Justice League van Zack Snyder (2021) is de meest recente toevoeging aan de Superman-franchise. De film zag onder andere Henry Cavill’s Superman terugkeren, samen met een nieuwe reeks DC Comics helden zoals Wonder Woman en The Flash.

Zack Snyder’s Justice League (2021)

Zack Snyder's Justice League (2021) on IMDb

Lees verder »

Superman (2025)

De nieuwe Superman-film, oorspronkelijk aangekondigd als Superman: Legacy, heeft een update gekregen vanuit de DC Comics-hoek. Producent James Gunn deelde via Instagram dat de film simpelweg Superman zal heten. Gunn, die het script van begin tot eind onder zijn hoede nam, voelde na het voltooien van de laatste versie dat de titel moest worden teruggebracht tot de essentie: Superman. De opnames zijn recent van start gegaan, met een geplande bioscooprelease in juli 2025. David Corenswet is gecast voor de iconische rol van de Man van Staal, een beslissing die vorig jaar juni door DC Comics werd onthuld. Fans wachten vol spanning op deze nieuwe interpretatie van het Superman-verhaal.

 

Family tree Superman and Supergirl

Family tree Superman and Supergirl
Voeg hier je tooltip-tekst toe

Characters en Cast Superman

De Superman films, gebaseerd op de iconische DC Comics superheld, hebben een rijke cast van personages. De belangrijkste karakters die in verschillende Superman films verschijnen zijn:

Clark Kent / Superman

De centrale figuur van het verhaal, een buitenaardse afkomstig van de gedoemde planeet Krypton, die op aarde opgroeit en buitengewone superkrachten ontwikkelt onder de gele zon.

Christopher Reeve

Christopher Reeve

Zijn vertolking in "Superman: The Movie" (1978), "Superman II" (1980), "Superman III" (1983), en "Superman IV: The Quest for Peace" (1987) is wellicht de meest iconische.

Brandon Routh

Speelde de Man van Staal in "Superman Returns" (2006) en verscheen opnieuw als een alternatieve versie van Superman in het Arrowverse crossover-evenement "Crisis on Infinite Earths" (2019-2020).

Henry Cavill

Henry Cavill

De meest recente vertolker van de rol in de films "Man of Steel" (2013), "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2016), en "Justice League" (2017 & Zack Snyder's versie in 2021).

Superman

Lois Lane

Een vastberaden en moedige verslaggeefster van de Daily Planet, die niet alleen Superman’s belangrijkste liefdesinteresse is, maar ook een sleutelfiguur in veel van zijn avonturen.

Margot Kidder

Margot Kidder

Misschien wel de meest bekende vertolking van Lois Lane, Kidder speelde de rol in "Superman: The Movie" (1978), "Superman II" (1980), "Superman III" (1983), en "Superman IV: The Quest for Peace" (1987).

Amy Adams

Vertolkte Lois Lane in de recentere films: "Man of Steel" (2013), "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2016), en "Justice League" (2017 & Zack Snyder's versie in 2021).

Lois Lane

Jonathan Kent

Jonathan Kent diende als Superman’s liefhebbende adoptievader op Aarde. Hij was instrumenteel in het vormen van Clark’s morele kompas, onderwijzend in waarden en integriteit. Zijn overlijden later in Clark’s leven liet een diepgaande impact achter op de superheld.

Glenn Ford

Glenn Ford

In Superman: The Movie (1978) vertolkte Glenn Ford de rol van Jonathan Kent, waarbij hij een warme en wijze vaderfiguur neerzette die de jonge Clark Kent begeleidde in het begrijpen van zijn buitengewone krachten

Kevin Costner

Kevin Costner, een veelgeprezen Amerikaanse acteur en filmmaker, bracht in "Man of Steel" (2013) een gelaagde en ontroerende vertolking van Jonathan Kent, waarbij hij de morele fundamenten van Superman's opvoeding belichtte.

Jonathan Kent

Martha Kent

Martha Kent is Superman’s adoptiemoeder die hem opvoedde op hun boerderij in Smallville, samen met haar echtgenoot Jonathan. Ze speelde een cruciale rol in het vormen van Clark Kent’s morele kompas en hielp hem zijn buitenaardse oorsprong en krachten te begrijpen. Door de jaren heen bleef ze een bron van steun en liefde voor Clark, zelfs toen hij zijn roeping als Superman omarmde.

Phyllis Thaxter

Phyllis Thaxter

Phyllis Thaxter was een Amerikaanse actrice die gedurende haar carrière in diverse films en televisieshows verscheen, maar is vooral bekend door haar memorabele vertolking van Martha Kent in "Superman: The Movie" (1978).

Diane Lane

Diane Lane is een gerenommeerde Amerikaanse actrice die in tal van films heeft geschitterd, maar vooral opvalt door haar diepgaande vertolking van Martha Kent in de recentere Superman-films, waarin ze Clark Kent's morele kompas en steunpilaar is.

Martha Kent

Lex Luthor

Een briljante maar meedogenloze zakenmagnaat en wetenschapper, die geobsedeerd is door het verkrijgen van macht en het verslaan van Superman, zijn grootste tegenstander.

Gene Hackman

Gene Hackman

Vertolkte de rol van Lex Luthor in Superman: The Movie, een film die een mijlpaal werd in superheldenfilms. Hij hernam deze iconische rol in Superman II en Superman IV, waarbij hij de aartsvijand van Superman speelde.

Jesse-eisenberg

Jesse Eisenberg

Speelde een jongere, hedendaagse versie van Lex Luthor in Batman v Superman. Zijn interpretatie van het personage was anders dan zijn voorgangers. Hij maakte ook een cameo-optreden als Lex in Justice League

Lex Luther

Perry White

Perry White is de gedreven en rechtlijnige hoofdredacteur van de Daily Planet, de krant waar Clark Kent en Lois Lane werken in de Superman-films. Zijn no-nonsense houding en passie voor journalistieke integriteit maken hem tot een centraal figuur in de nieuwsredactie van Metropolis.

Jackie Cooper

Jackie Cooper was een veelzijdige Amerikaanse acteur die vooral bekend werd door zijn kinderrollen in de jaren '30 en later indruk maakte als Perry White, de gedreven hoofdredacteur van de Daily Planet, in de Superman-films uit de jaren '70 en '80.

Laurence Fishburne

Laurence Fishburne is een gerenommeerde Amerikaanse acteur, bekend om zijn veelzijdige rollen in films en televisie, die Perry White portretteerde als de assertieve hoofdredacteur van de Daily Planet in de recentere Superman-films van het DC Extended Universe.

Perry White

Jimmy Olsen

Jimmy Olsen is een fictief personage uit de Superman-strips en -media, meestal afgebeeld als een jonge en enthousiaste fotojournalist en verslaggever bij de Daily Planet, die vaak in gevaarlijke situaties terechtkomt en Superman om hulp roept. Hij staat bekend om zijn roodharige haardos en zijn oprechte bewondering voor de Man van Staal, en zijn karakter voegt vaak een komisch element toe aan het verhaal.

Marc McClure

Marc McClure

Marc McClure is een Amerikaanse acteur die bekend staat om zijn veelzijdige carrière in films en televisie, met inbegrip van zijn iconische rol als Jimmy Olsen in de Superman-filmreeks, evenals zijn deelname aan andere klassieke films zoals "Back to the Future."

Jimmy Olsen

Jor-El

Superman’s biologische vader en vooraanstaand wetenschapper op Krypton. Hij voorzag de vernietiging van Krypton en stuurde zijn zoon naar de Aarde. Hij verschijnt vaak postuum via hologrammen of opnames.

Marlon Brando

Marlon Brando

Marlon Brando, beschouwd als een van de grootste acteurs aller tijden, stond bekend om zijn transformerende acteermethoden en zijn onvergetelijke rollen in films zoals "The Godfather", "A Streetcar Named Desire" en als Jor-El in "Superman: The Movie".

Russell Crowe

In Man of Steel bracht Russell Crowe een gelaagde en emotionele diepte naar Jor-El, combinerend de vastberadenheid van een wetenschapper met de liefdevolle bezorgdheid van een vader die zijn zoon naar een onbekende wereld stuurt.

Jor-El

Lara Lor-Van

Lara Lor-Van is Superman’s biologische moeder afkomstig van de planeet Krypton. Ze steunde de beslissing van haar echtgenoot Jor-El om hun zoon naar de Aarde te sturen ter bescherming tegen de naderende vernietiging van hun thuisplaneet. Ze stierf tragisch tijdens de ondergang van Krypton.

Susannah York

Susannah York was de getalenteerde actrice die de rol van Lara Lor-Van vertolkte in Superman II. Ze bracht diepte en emotie naar het personage in de Superman-films. York's vertolking van Lara gaf het publiek een inzicht in de liefde en opoffering van een moeder voor haar kind.

Ayelet Zurer

Ayelet Zurer vertolkte op overtuigende wijze de emotioneel geladen rol van Lara Lor-Van, Superman's biologische moeder, in Man of Steel uit 2013.

Lara Lor-Van

General Zod

Een machtige en ambitieuze Kryptonische generaal, verbannen naar de Phantom Zone, die naar de aarde komt met plannen voor verovering en wraak op de laatste zoon van Krypton.

Terence Stamp

Terence Stamp

Terence Stamp, een gerenommeerde Britse acteur bekend om zijn veelzijdige rollen in zowel klassieke als moderne films, gaf een memorabele vertolking van General Zod in "Superman: The Movie" (1978) en "Superman II" (1980).

Michael Shannon

Vertolkte de rol van General Zod, een machtige Kryptonische schurk, in Man of Steel (2013). Zijn personage is een voormalige vriend van Superman's vader die verandert in een gevaarlijke vijand, vastbesloten om de aarde te veroveren en Krypton te herbouwen.

General Zod
 • Wie heeft allemaal de rol van Superman gespeeld?

  1. Kirk Alyn - speelde Superman in de serials "Superman" (1948) en "Atom Man vs. Superman" (1950).
  2. George Reeves - nam de rol over voor de film "Superman and the Mole Men" (1951) en later in de televisieserie "Adventures of Superman" (1952–1958).
  3. Christopher Reeve - is wellicht de meest iconische Superman en speelde de rol in vier films van 1978 tot 1987 ("Superman: The Movie," "Superman II," "Superman III," en "Superman IV: The Quest for Peace").
  4. Brandon Routh - speelde Superman in "Superman Returns" (2006) en hernam de rol in het Arrowverse voor de "Crisis on Infinite Earths" crossover event.
  5. Henry Cavill - speelde Superman in de DC Extended Universe-films, te beginnen met "Man of Steel" (2013), gevolgd door "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2016) en "Justice League" (2017).

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

– Beste Batman films

Beste DC films aller tijden

– Beste 10 Marvel films

– Beste superhelden films

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Eric

Eric

Eric is een gepassioneerde film- en seriekenner met een voorliefde voor sciencefiction, nostalgie en unieke verhalen. Hij vermijdt romantische komedies en zoekt altijd naar verrassende en grensverleggende verhalen op het scherm.