10 beste historische films

Zoek je naar films die je een diepgaander begrip kunnen geven van de geschiedenis? Dan mag je deze 10 beste historische films niet missen! Of je nu van epische veldslagen, biografische verhalen of indrukwekkende documentaires houdt, deze films hebben het allemaal. En om je ervaring nog beter te maken, geef ik per film een uitgebreide introductie.

 

Top 10 historische films

Hamilton (2020)

Hamilton is een revolutionaire musical die een nieuw licht werpt op de stichting van de Verenigde Staten. Het vertelt het verhaal van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten en een belangrijk figuur in de Amerikaanse geschiedenis. Door middel van hip-hop, R&B en jazz krijg je een unieke blik op de politieke en sociale veranderingen die de Verenigde Staten hebben gevormd. Verwacht een soundtrack die je nog lang bij zal blijven.

Hamilton (2020)

Hamilton (2020) on IMDb

Lees verder »

They Shall Not Grow Old (2018)

Deze documentaire van regisseur Peter Jackson combineert archiefbeelden van de Eerste Wereldoorlog met moderne technieken in kleur en geluid. De film toont hoe jonge mannen werden getransformeerd van onervaren burgers tot soldaten die werden ingezet in de meest gruwelijke oorlog in de geschiedenis. Een indrukwekkende film die je het gevoel geeft dat je er zelf bij was.

They Shall Not Grow Old (2018)

They Shall Not Grow Old (2018) on IMDb

Lees verder »

La 92 (2017)

La 92 is een indringende documentaire over de rassenrellen in Los Angeles in 1992. De film neemt je mee terug naar de oorzaak van de opstand, de vrijspraak van de agenten die in beeld zijn terwijl ze Rodney King mishandelen. De documentaire maakt gebruik van nooit eerder vertoonde beelden en biedt inzicht in de achtergronden van de gebeurtenissen. 

 
 

12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een violist die ontvoerd werd en als slaaf verkocht werd in het zuiden van de Verenigde Staten. De film geeft een grimmige kijk op de institutionele slavernij die in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten bestond en won meerdere prijzen, waaronder de Oscar voor beste film.

12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave (2013) on IMDb

Lees verder »

Gladiator (2000)

Gladiator is een spannende epische film die zich afspeelt in het Romeinse Rijk. De film vertelt het verhaal van generaal Maximus Decimus Meridius, die door zijn ontrouwe keizer in een gladiatorenarena wordt gedwongen om te vechten. De film combineert actie, avontuur en drama en won vijf Oscars, waaronder de Oscar voor beste film.

Gladiator (2000)

Gladiator (2000) on IMDb

Lees verder »

Dara of Jasenovac (2020)

Dara of Jasenovac is een Servische film over het vernietigingskamp Jasenovac tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film toont de horror en tragiek van de gruweldaden die werden begaan in dit kamp en de emoties van degenen die er gevangen waren gezet. De film ontving veel lovende kritieken en won meerdere prijzen.

 

Apollo 11 (2019)

Apollo 11 is een documentaire over de eerste maanlanding van de mens. De film gebruikt uniek archiefmateriaal om je het gevoel te geven dat je zelf bij de historische landing op de maan aanwezig bent. Een ongelooflijk indrukwekkend stukje geschiedenis dat je niet mag missen.

The King’s Speech (2010)

The King’s Speech is een biografische film over Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk. De film volgt het verhaal van de koning, die worstelt met zijn stotterproblemen en hoe hij met hulp van een spraaktherapeut toch zijn toespraak voor de natie weet te geven. Een hartverwarmende film die je meesleept in het verhaal en enkele Oscars heeft gewonnen.

Quo Vadis, Aïda (2020)

Quo Vadis, Aïda vertelt het verhaal van Aida, een tolk tijdens de Bosnische Oorlog. De film focust op de val van Srebrenica en de dramatische gebeurtenissen die daarna volgden. De film laat op een nuchtere manier zien hoe de oorlog slachtoffers heeft gemaakt en wat de impact is op individuen. Een indrukwekkende film die je aan het denken zet.

 

The Last Samurai (2003)

De Amerikaanse avonturier Nathan Algren wordt gevraagd om de Japanse keizer te trainen in de 19e eeuw. The Last Samurai is een film over de clash tussen de Oosterse en Westerse cultuur, de meedogenloosheid van oorlog en hoe de mensheid zich kan verheffen boven haat en geweld. De film biedt prachtige beelden en een intrigerend verhaal.

 

The Last Samurai (2003)

The Last Samurai (2003) on IMDb

Lees verder »

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Top 10 Historische Oorlog films

Top 10 Oorlog films

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Foto van Rens van der Wurff

Rens van der Wurff

Film enthousiast, die zijn liefde voor films graag met je deelt!