Scandinavische series Top 10

Scandinavische televisieseries staan bekend om hun meeslepende verhaallijnen, diepgaande karakterontwikkeling en vaak duistere, realistische toon. Ze hebben internationaal aanzien verworven voor hun unieke benadering van genres als misdaad, drama en politieke thrillers. Hier is een overzicht van enkele van de meest opvallende Scandinavische series, elk beschreven in drie zinnen:

Beste Scandinavische TV Series

Bron / Broen - The Bridge (2013)

Bron / Broen (The Bridge): Deze serie begint met een intrigerend mysterie wanneer een lijk wordt gevonden op de brug die Zweden en Denemarken verbindt, waardoor een gezamenlijk politieonderzoek wordt gelanceerd. De serie staat bekend om zijn complexe plot en de unieke dynamiek tussen de Deense en Zweedse hoofdpersonages. Het is een spannende mix van misdaad, politieke intriges en persoonlijke drama’s.

The Bridge (2013)

The Bridge (2013) on IMDb

Lees verder »

Ófærð - Trapped (2008)

Trapped: Deze IJslandse serie speelt zich af in een klein, afgelegen stadje, waar een gruwelijke misdaad wordt ontdekt net als een zware sneeuwstorm de stad isoleert. De serie combineert elementen van een klassieke whodunit met de unieke setting en sfeer van IJsland. “Trapped” is geprezen om zijn sfeervolle cinematografie en het langzaam opbouwende, spannende verhaal.

Trapped (2008)

Trapped (2015) on IMDb

Lees verder »

Skam (2015)

Skam: Deze Noorse tienerdramaserie biedt een realistisch en herkenbaar inzicht in het leven van tieners, met thema’s variërend van vriendschap en liefde tot mentale gezondheid en identiteit. Elke aflevering is opgezet vanuit het perspectief van één personage, waardoor kijkers een intieme kijk krijgen op hun persoonlijke struggles en triomfen. “Skam” heeft een grote internationale fanbase opgebouwd, vooral vanwege de authentieke weergave van jongeren.

SKAM (2015)

Skam (2015) on IMDb

Lees verder »

Arvingerne - The Legacy (2014)

The Legacy (Arvingerne): Deze serie draait om een familie die na de dood van de matriarch verwikkeld raakt in conflicten over erfgoed en persoonlijke relaties. Het is een intens familiedrama dat de complexiteit van familiebanden en de strijd om erkenning en liefde verkent. “The Legacy” biedt een aangrijpende kijk op de dynamiek binnen een gecompliceerde, artistieke familie.

The Legacy (2014)

The Legacy (2014) on IMDb

Lees verder »

Borgen (2010)

Borgen: Deze serie volgt het leven en de carrière van de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, met een focus op politieke en persoonlijke uitdagingen in het hart van de Deense politiek. Het biedt een diepgaand inzicht in de werking van de parlementaire democratie en de offers die worden gebracht voor macht. “Borgen” combineert politiek drama met persoonlijke verhalen, wat het zowel educatief als vermakelijk maakt.

Borgen (2010)

Borgen (2010) on IMDb

Lees verder »

Forbrydelsen - The Killing (2007)

Forbrydelsen (The Killing): Deze serie heeft een complexe verhaallijn die zich over meerdere seizoenen uitstrekt, en volgt een toegewijde vrouwelijke detective in Kopenhagen. De show is beroemd om zijn donkere sfeer, gelaagde personages en het langzaam ontrafelen van een ingewikkeld misdaadmysterie. “Forbrydelsen” heeft internationaal succes behaald en is zelfs geremaket in de Verenigde Staten.

The Killing (2007)

Forbrydelsen (2007) on IMDb

Lees verder »

The Killing (2011)

The Killing (2011) on IMDb

Lees verder »

Gidseltagningen - Below the Surface (2017)

Gidseltagningen (Below the Surface): Deze Deense serie gaat over een gijzeling in een metro in Kopenhagen, die een race tegen de klok in gang zet om de gijzelaars te redden. De serie verkent de psychologische impact van een gijzelingscrisis op zowel de slachtoffers als de onderhandelaars. “Below the Surface” biedt een spannend, emotioneel geladen verhaal.

Below the Surface (2017)

Gidseltagningen (2017) on IMDb

Lees verder »

Rita (2012)

Rita: Deze Deense serie volgt een rebelse, onafhankelijke lerares die bekend staat om haar onorthodoxe methoden in en buiten de klas. De serie behandelt thema’s als onderwijs, familie en persoonlijke vrijheid. “Rita” is een hartverwarmende serie die op een luchtige manier serieuze onderwerpen aanpakt.

Rita (2012)

Rita (2012) on IMDb

Lees verder »

Okkupert - Occupied (2015)

Occupied (Okkupert): Deze serie schetst een fictieve toekomst waarin Noorwegen door Rusland wordt bezet, wat leidt tot een complex politiek en ethisch dilemma. Het verkent thema’s van vrijheid, soevereiniteit en de grenzen van compromissen in tijden van crisis. “Occupied” is een spannende politieke thriller die de kijker uitdaagt na te denken over actuele wereldkwesties.

Occupied (2015)

Occupied (2015) on IMDb

Lees verder »

Hjem til jul - Home for Christmas (2019)

Hjem til jul (Home for Christmas) is een charmante en menselijke kijk op de stress van het kerstseizoen. Deze Noorse televisieserie, die de eerste was van Netflix in Noorwegen, volgt het hoofdpersonage Johanne, een dertiger en verpleegster, gedurende de maand december. Johanne, die voortdurend druk voelt van familie en vrienden om een partner te vinden, begint aan een soort adventskalender van haar eigen maken. Ze gaat op zoek naar een date om mee naar huis te nemen voor Kerstmis. De serie combineert humor, nederigheid en een behoorlijke hoeveelheid seks.

Home for Christmas (2019)

Home for Christmas (2019) on IMDb

Lees verder »

Nieuwste Scandinavische series

Copenhagen Cowboy (2023)

Copenhagen Cowboy (Denemarken, 5 januari 2023): Deze serie, geregisseerd door Nicolas Winding Refn, keert terug naar Kopenhagen. Verspreid over zes afleveringen volgt het de reis van Miu door de mysterieuze onderwereld die Refn heeft gecreëerd. De serie bevat donkere humor, intense gevechtsscènes en kenmerkende stilstaande shots.

Copenhagen Cowboy (2022)

Copenhagen Cowboy (2022) on IMDb

Lees verder »

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende lijstjes met films en series:

– Top 10 Scandinavische films

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Eric

Eric

Eric is een gepassioneerde film- en seriekenner met een voorliefde voor sciencefiction, nostalgie en unieke verhalen. Hij vermijdt romantische komedies en zoekt altijd naar verrassende en grensverleggende verhalen op het scherm.