10 beste satire films van afgelopen tijd

Heb je ooit een film gezien die je hardop liet lachen, maar die je tegelijkertijd aan het denken zette over de maatschappij? Satirefilms combineren humor met scherpe maatschappijkritiek, waardoor ze niet alleen vermakelijk zijn, maar ook een belangrijke rol kunnen spelen bij het bespreken van maatschappelijke problemen. In het streamingtijdperk zien we steeds meer satirefilms die op humoristische wijze sociaal commentaar leveren. In deze blogpost bespreken we 10 van de beste satirefilms van de afgelopen jaren, van komedie tot drama en musicals. Van klassiekers als The Lobster tot moderne parels als Don’t look up, deze films laten je lachen én nadenken.

Top 10 satire films

Jojo Rabbit (2019)

Jojo’s wereld wordt voorgoed veranderd wanneer hij een Joods meisje ontdekt, zonder dat hij en alle anderen in zijn door de Nazi’s gecontroleerde stad het weten. Met de hulp van een onwaarschijnlijke metgezel – Adolf Hitler zelf (in denkbeeldige vorm) – moet hij worstelen met nieuwe inzichten over blind nationalisme terwijl de Tweede Wereldoorlog om hen heen voortwoedt.

Jojo Rabbit (2019) on IMDb

Beschikbaar op:
Disney+

Jojo Rabbit

Jojo Rabbit (2019) on IMDb

Lees verder »

The lobster (2015)

“The Lobster” is een absurdistische zwarte komedie die zich afspeelt in een dystopische toekomst waarin singles 45 dagen de tijd hebben om een romantische partner te vinden, anders worden ze veranderd in dieren en losgelaten in het wild. David (gespeeld door Colin Farrell) is een man die naar een hotel gaat om een partner te vinden, maar uiteindelijk terechtkomt bij een groep buitenstaanders die in het bos leven en zich verzetten tegen de rigide sociale normen van de samenleving. De film is een commentaar op onze obsessie met relaties en het belang dat we hechten aan het hebben van een romantische partner.

The Lobster (2015) on IMDb

Borat Subsequent Moviefilm (2020)

n “Borat Subsequent Moviefilm” keert de fictieve Kazachse journalist Borat (gespeeld door Sacha Baron Cohen) terug naar Amerika met als doel om een huwelijksgeschenk te presenteren aan Vice President Mike Pence. Tijdens zijn reis door het land ontmoet hij verschillende Amerikanen en confronteert hen met hun eigen vooroordelen en onwetendheid. De film is een satire op de Amerikaanse politiek, cultuur en samenleving, en toont op humoristische wijze de absurditeit van bepaalde overtuigingen en gedragingen.

Borat Subsequent Moviefilm (2020) on IMDb

Beschikbaar op:
Prime video

Borat Subsequent Moviefilm

Borat Subsequent Moviefilm (2020) on IMDb

Lees verder »

Don’t look up (2021)

“Don’t Look Up” is een satirische film die draait om twee astronomen die ontdekken dat een komeet op aarde afstevent en een wereldwijde catastrofe zal veroorzaken. Wanneer ze hun bevindingen delen met de overheid en de media, worden ze niet serieus genomen en krijgen ze te maken met corruptie, ontkenning en onverschilligheid. De film is een kritiek op de politiek, de media en de maatschappij in het algemeen, en toont op humoristische wijze de absurditeit van de reacties op een dreigende apocalyps.

Don't Look Up (2021) on IMDb

Don’t Look Up (2021)

Don't Look Up (2021) on IMDb

Lees verder »

Triangle of sadness (2022)

Carl en Yaya, twee geliefden met een carrière als model, stonden op het punt de reis van hun leven te beleven. Althans dat dachten ze – als verwende passagiers op een weelderig cruiseschip onder leiding van een grillige kapitein (Woody Harrelson), nam hun idyllische uitje al snel een wending naar het slechte. Gedwongen in de strijd tegen zowel vijandig terrein als meedogenloze vijanden, zullen deze twee het er levend vanaf brengen? De relaties tussen man en vrouw, knap en lelijk, rijk en arm, wit en van kleur worden tijdens deze film uitgelicht.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

“Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” volgt Riggan Thomson (gespeeld door Michael Keaton), een voormalige Hollywood-superster die een Broadway-toneelstuk produceert in een wanhopige poging om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Terwijl hij worstelt met zijn ego en zijn relaties met zijn dochter, zijn ex-vrouw en zijn mede-acteurs, raakt hij ook verstrikt in de realiteit en fantasieën van zijn eigen geest. De film is een kritiek op de Hollywood-cultuur en de obsessie met roem, terwijl het ook de dunne scheidslijn tussen waanzin en creativiteit verkent.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014) on IMDb

Lees verder »

Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

“In Once Upon a Time in Hollywood” volgen we Rick Dalton (gespeeld door Leonardo DiCaprio), een verouderende Hollywood-ster, en zijn stuntman en vriend Cliff Booth (gespeeld door Brad Pitt) terwijl ze proberen hun carrière nieuw leven in te blazen in het Hollywood van de late jaren ’60. De film biedt een nostalgische kijk op het Hollywood van die tijd, terwijl het ook de tragedie van de Manson-moorden onderzoekt. De film is een eerbetoon aan de Gouden Eeuw van Hollywood en de veranderingen die plaatsvonden in de late jaren ’60 met een komisch randje.

Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

Once Upon a Time in Hollywood (2019) on IMDb

Lees verder »

The French Dispatch (2021)

“The French Dispatch” is een komische anthologiefilm die zich afspeelt in de fictieve Franse stad Ennui-sur-Blasé en de lokale krant The French Dispatch. De film bevat verschillende verhalen over excentrieke personages, waaronder een gevangenisopera, studentenprotesten en een ontvoerde kunstenaar. Het is een liefdesbrief aan de journalistiek, de Franse cultuur en de schoonheid van het vertellen van verhalen. De film bevat een sterrencast, waaronder Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Owen Wilson en vele anderen.

This Is the End (2013)

“This Is the End” is een komische film waarin acteurs Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Craig Robinson en Danny McBride allemaal zichzelf spelen en gevangen zitten in het huis van James Franco tijdens een apocalyptische gebeurtenis. Terwijl ze vechten om te overleven en de wereld te redden, ontstaan er spanningen en conflicten tussen de vrienden. De film zit vol met humor, actie en satire en is een parodie op het beroemdhedencultuur en de obsessie met de apocalyps.

The Square (2017)

“The Square” is een Zweedse satirische dramafilm over Christian, de curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, die een onhandige poging doet om zijn publiek te betrekken bij een nieuwe tentoonstelling genaamd “The Square”. De film onderzoekt kwesties van kunst, moraliteit en menselijk gedrag en stelt vragen over onze eigen verantwoordelijkheid voor het creëren van een betere wereld.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan eens naar een van de volgende top 10’s:

Top 10 Satire animatiefilms

Misschien zit daar wel tussen wat je zoekt!

Sandra

Sandra